Bilim rss beslemesi

Arapça Lehçeler ve Sözlü Edebiyatları Sempozyumu

Sal, 21 May 2013 15:15:00 | Bookmark and Share

Egeburada

Mardin Artuklu, Heidelberg ve Bergen Üniversitelerinin işbirliğiyle düzenlenen I. Uluslararası Türkiye'de Konuşulan Arapça Lehçeler ve Sözlü Edebiyatları Sompozyumu 17-19 Mayıs 2013 tarihleri arasında Mardin'de gerçekleştirildi.

Ender Özbay

Mardin Artuklu Üniversitesi'nin evsahipliğinde gerçekleştirilen sempozyuma, Prof. Dr. Otto Jastrow, Prof. Dr. Guram Chikovani, Prof. Dr. Sergey Loesov, Prof. Dr. Shabo Talay, Prof. Dr. Werner Arnold, Prof. Dr. Stephan Procházka, Prof. Dr. Adnan Khouja gibi önemli isimlerin yanı sıra, Avustralya, İsrail, Hollanda, Lübnan, Norveç, Mısır, Romanya, Polonya, Suriye, Ürdün ve Rusya'dan araştırmacı, dil bilimci ve akademisyenler katıldı.

Başta Türkiye'de konuşulanlar olmak üzere, Arapça lehçeler ve sözlü edebiyatları bağlamlarında ilginç ve önemli tebliğlerin sunulduğu sempozyumda, Ege Üniversitesi'ni temsilen sempozyuma katılan  Arş. Gör. Ender Özbay  bilinmeyen bir konuyu gündeme getirdi.

Bugünkü Hatay ili çevresinin Fransız Manda Yönetimi altında olduğu 1918-1938 sürecinde ortaya çıkan, feodal beylere, talancı çetelere ve özellikle Fransız işgalcileriyle çok çetin mücadelelere girişen, halkın büyük sevgisini ve desteğini kazanmış ve yörede kahramanlaşmış Cemil Hayek adında bir eşkıya hakkında söylenmiş bir destanı tanıtan ve çeşitli yönleriyle irdeleyen Özbay; farklı farklı köylerdeki saha araştırmaları ile çeşitli varyasyonlarını bulduğu ve 200'ü aşkın dizeden oluştuğunu saptadığı bu destanı değerlendirdi.